Stadsvandring

Varför inte följa med på en stadsvandring i Köping? Stadens turistbyrå arrangerar bland annat en guidad dramatiserad stadsvandring för dig som vill veta mer om stadens historia från forna tider. Givetvis kan man göra en stadsvandring på egen hand också. Köping är en intressant stad med en spännande historia. De kvarter som idag kallas för gamla stan ger en bild av hur staden såg ut innan stora delar av den brann ner 1889. Det var en tioårig pojke som anlade branden i trots mot sin mor. Hela 48 gårdar brann ner och 650 personer blev hemlösa. I och med denna brand förändrades Köpings utseende och kom att domineras av stenhus. Några exempel på vad som är värt att besöka under en vandring i staden är :

1. Nyckelbergsparken som erbjuder lummig omgivning, rikt fågelliv, lusthus och gångbro över till ”Fågelön”.

2. Apotekshuset vid Stora torget. Här bodde stadens apotekare som sedermera blev en internationell kändis. Byggnaden är i fransk renässansstil med en detaljrik fasad.

3. Köpings museum är stadens äldsta profana byggnad från 1700-talet. Här kan du ta del av Köpings historia.

4. Bokbinderiet ligger i centrum vid Stora gatan. Här får du uppleva hantverksmiljö från början av seklet och det bedrivs idag försäljning av konst och hantverk.

5. Gammelgårdens friluftsmuseum ligger i kanten av parkområdet Karlbergsskogen. Här finner du 7 byggnader från 1700-talet, gårdbod, loftsmedja och parstuga. Under sommaren finns här även ett café.

6. Kyrkan är värd ett besök. De äldsta delarna är troligtvis uppförda på 1300-talet och därefter har den byggts till i etapper. Det vackra altarskåpet från 1520 är tillverkat i Tyskland och en av dess figurer är Sankt Olov som är stadens skyddshelgon.

(Visited 155 times, 1 visits today)